KOSTELOOS ADVIES OP MAAT GRATIS QUICKSCAN

Informatie over verschillende soorten fietsen

Welke fiets past bij mij?

In de huidige coronacrisis lijken we meer dan ooit de fiets te omarmen. De vraag naar fietsen is groter dan ooit. Het is tenslotte een veilige manier om je van A naar B te brengen. En dat je fietsend aan je beweging komt, het gezond is en goed voor het milieu… hoeven we je allang niet meer te vertellen.

Thuiswerken begint ermee

Passende fiets.

Ruim honderdvijftig jaar geleden werd de Hoge bi tentoongesteld op de Wereldtentoonstelling. Een type fiets met een heel groot voorwiel en een heel klein achterwiel. Het was al een hele kunst om er op te stappen. Laat staan om bij een tussenstop een voet op vaste grond te zetten. Toch wordt de hoge bi gezien als een van de eerste bruikbare fietsen.

Sinds de Hoge bi is er een hoop veranderd. Er zijn fietsen in allerlei soorten en maten. Van klein tot groot. Van zelf trappen tot met het kleinste gemak de hoogste heuvel op fietsen. Het gevoel van altijd de wind mee. Voor iedereen is er wel een passend model.

Fietsen door de drukte

De stadsfiets.

De problemen die de Hoge bi opleverde werden een aantal jaren later, in 1885, grotendeels opgelost. John Starleys veiligheidsfiets werd toen geïntroduceerd. Die fiets verschilt qua model nauwelijks van de fiets die we nu kennen. De wielen waren op gelijke hoogte en hij had een achterwiel met kettingaandrijving.

De stadsfiets is in de jaren daarna wel flink geoptimaliseerd. Zo is de weerstand verminderd en zijn er allerlei stijlvolle en hippe modellen. Vaak heeft de fiets drie versnellingen en soms ook meer. En is er door de jaren heen natuurlijk ook meer rekening gehouden met de comfort en veiligheid. Dynamo’s zorgen voor licht ’s avonds, en ook dat je iets meer moeite moet doen om een heuvel op te rijden. Tegenwoordig worden dynamo’s steeds vaker vervangen door een lampje (dat herkent of het donker is en aan automatisch gaat).

Een fiets voor onderweg

De vouwfiets.

De vouwfiets is een handzame variant van de fiets. Een fiets die je kunt opvouwen of inklappen tot een kleiner formaat. Hij is makkelijk(er) mee te nemen en op te bergen. Om die reden mag je de vouwfiets ook gratis meenemen in de trein. De vouwfiets is dan ook ideaal voor mensen die vanaf en naar het station, om op het werk te komen.

Tegenwoordig zijn er ook elektrische vouwfietsen. Hierdoor wordt een groot nadeel van de vouwfiets weggenomen. Een vouwfiets heeft namelijk kleinere wielen dan een stadsfiets en je zou dus harder moeten trappen. Een voordeel is wel dat je een vouwfiets ook helemaal in hoogte kunt verstellen, zodat je toch comfortabel kunt fietsen.

Een fiets met meerdere doelen

De sport / hybride fiets.

De sport of hybride fiets is een fiets die je niet alleen pakt om naar het werk te reizen. Hij is ook geschikt om lekker op pad te gaan en te ontspannen. Ze lijken veel op de stadsfiets, maar hebben vaak een strakker design en zijn lichter dan een stadsfiets. De fietsen hebben dunnere banden en je moet hierbij meer voorover buigen. Sportfietsen worden vaak ook gebruikt om lange afstanden naar het werk af te leggen. Ideaal dus voor de sportieve forens of voor diegene die de fiets ook buiten het woon-werkverkeer wil gebruiken.

Voor de lange afstanden

De e-bike.

De elektrische fiets, of e-bike, groeit snel in populariteit. Het idee achter de elektrische fiets is ook niet zo oud. Waar de e-bike eerder nog het imago had van een fiets voor ouderen die moeite hebben met fietsen stappen nu ook steeds meer jongeren en forensen op de e-bike. Omdat het gemakkelijker en sneller is. Je hebt altijd de wind mee! De elektrische fiets biedt je als fietser trapondersteuning. Je hoeft dus minder hard te trappen. Vooral voor lange afstanden, rechte stukken of heuvelige wegen is de e-bike ideaal. Je moet natuurlijk wel nog steeds trappen, maar dus minder hard.

Kijk op de regiopagina’s van Zowerkthet.nl om te zien of er een probeeractie bij jou in de buurt is.

Voor de lange afstanden

De speed pedelec.

De speed pedelec is momenteel de snelste fiets die er is. Waar de e-bike tot 25 km/u kan rijden, kan de speed pedelec tot 45 km/u. De speed pedelec kan dan ook meer worden gezien als de grote broer van de e-bike. Het is dan ook verplicht om een bromfietskenteken op de speed pedelec te hebben. Ook moet je een helm dragen wanneer je op een speed pedelec rijdt.

Tot slot een
Handig weetje

Binnen de verschillende soorten fietsen zijn er nog verschillende types, waarmee je sneller, comfortabeler of moderner kunt fietsen. Laat je daarom goed informeren bij de fietshandelaar en vraag of je de fiets tijdelijk mag proberen.

duurzaam reizen ov zowie zowerkthet