Over Zo Werkt Het | Zo Werkt Het Gratis advies

Dit is Zo Werkt Het

Flexibel werken en slim reizen.

De verschillende regionale netwerken helpen de werkgevers in hun regio al jaren om medewerkers flexibeler te laten werken en slimmer en duurzamer te laten reizen. Door samen te werken op landelijk niveau bereiken we nog meer werkgevers. Daarom sloegen wij de handen ineen om dit landelijke platform te creëren.

Met elkaar werken aan duurzame mobiliteit in heel Nederland? Zo Werkt Het.

Besluit CO₂-reductie werkgebonden personenmobiliteit.

Bewust kiezen voor duurzame mobiliteit en daarmee minder broeikasgassen in het verkeer. Met dat doel werkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) samen met betrokken werkgeversorganisaties, belangenverenigingen en overheidsorganisaties aan het Besluit CO2-reductie Werkgebonden Personenmobiliteit dat op 1 juli 2024 in werking treedt.

Het doel is de CO₂-emissie door werkgebonden personenmobiliteit in 2030 met 1,5 Mton terug te dringen. Daarom moeten werkgevers (met 100 of meer werknemers) jaarlijks gegevens aan gaan leveren over de zakelijke- en woon-werkmobiliteit van hun werknemers.

Advies op maat, ook in jouw regio.

Wil je als werkgever graag je medewerkers slimmer en duurzamer laten reizen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Goed nieuws: in jouw regio is er een werkgeversnetwerk actief dat je -gratis!- kan ondersteunen. Van het beantwoorden van vragen over wet- en regelgeving tot advies op maat en aantrekkelijke acties voor je medewerkers: je regionale mobiliteitsnetwerk staat voor je klaar.

Om werkgevers nog beter te kunnen inspireren en motiveren om de stap naar duurzame mobiliteit te zetten, werken deze regionale netwerken samen aan landelijke acties en campagnes onder de naam Zo Werkt Het. Hou deze site in de gaten voor praktische tips, interessante whitepapers en leuke campagnes.

Heb je behoefte aan advies op maat of wil je meedoen aan een lokale actie? Neem dan direct contact op met het netwerk in jouw regio!

Samen houden we Nederland bereikbaar.

Minder reistijd door keuze voor werken op satelliet kantoor of werkhub

Minder CO2-uitstoot door elektrisch rijden en anders reizen

Efficiënter gebruik van infrastructuur door deelmobiliteit

Zonder reistijdverlies op tijd op je bestemming

Meer ruimte in het OV en meer rust om te kunnen werken

Geen reistijd door vaker thuis te werken

Voordelen voor iedereen.

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ziet de positieve effecten van hybride werken en van het spreiden van lestijden, openingstijden en werktijden op de bereikbaarheid en leefbaarheid van Nederland. En daar staan we niet alleen in. Decentrale overheden, werkgevers en mobiliteitsexperts slaan de handen ineen en zetten in op de ondersteuning en het stimuleren van hybride werken.

Laat je inspireren.

Veel onderwijsinstellingen, bedrijven, vervoersmaatschappijen en decentrale overheden maken al werk van flexibel werken. Benieuwd hoe zij omgaan met plaatsonafhankelijk werken en leren en hoe zij gezamenlijk werken aan bereikbaarheid en duurzaam reizen? Je leest de verhalen hier en in het e-magazine Werken aan Duurzame Mobiliteit.

In samenwerking met TNO heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een toolbox Hybride Werken ontwikkeld. De toolbox van TNO bevat acht tools die helpen hybride werken goed in te richten. Denk aan manieren om goede afspraken te maken, onderlinge verbinding te creëren of succesvol hybride te brainstormen.

Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen

Maak ook werk van (werk)mobiliteit.

Bekijk hieronder verschillende websites met meer informatie.

Da's zo gefietst

Nu de kilometervergoeding omhoog is gegaan naar €0,21 per kilometer (en per 2024 zelfs naar €0,22 per kilometer), wordt fietsen naar het werk nóg aantrekkelijker.

Hoe werkt Nederland

De manier waarop we werken verandert. Voor jou als werkgever, maar ook als werknemer, flexwerker of zzp’er. Hoe ga je om met die veranderingen?

MaaS

MaaS gaat om het plannen, boeken en betalen van al het mogelijke vervoer via apps.

Anders reizen

Hoe houden we Nederland mobiel zonder dat het milieu daarvoor de rekening betaalt?

Zo Werkt Het is een samenwerking tussen 12 regio’s en ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

"*" geeft vereiste velden aan