Werken aan gezond of goed werkgeverschap? Maak vitaliteit onderdeel van employer branding
René Lipsch is eigenaar van OperaSana, een bedrijf dat zich richt op het vitaal maken én houden van bedrijven. Als fysiotherapeut merkte René dat je veel bezig bent met symptoombestrijding. Interessant, maar René wilde meer: preventie, positieve gezondheid, aan de voorkant iets betekenen. Zo ontstond OperaSana. Met dat doel ontwikkelde René zijn ‘VitOscan’. Wij gingen in gesprek met René over de VitOScan en spraken verder twee partners die onlangs een VitOscan lieten uitvoeren: Gemeente Kerkrade en VISTA college.
Verbeteringen aanbrengen vanuit de werkgeverskant
René: “Als er weinig mensen met de fiets naar het werk komen, kijken we eerst kritisch bij de werkgever. Is er een fietsenstalling? En een douche? Een fietsplan? Wat kunnen we vanuit werkgeverskant verbeteren, zodat fietsen beter te realiseren is? En stel je ook begripvol op. Stel dat een medewerker zegt dat hij of zij vanwege het ophalen van drie kinderen op verschillende scholen niet met de fiets kan gaan. Toon dan begrip. Weet dat iemand misschien over enkele jaren, als de kinderen groter zijn, meer in de gelegenheid komt voor actief fietsreisgedrag.”
Vitaliteit is onderdeel van je employer branding
De symbolische fruitmand en stoelmassages die je ziet in vacatureteksten laten zien dat vitaliteit een lokkertje begint te worden, iets waar mensen naar zoeken, een aantrekkelijk iets. René: “Sterker nog: Je organisatievitaliteit wordt steeds meer onderdeel van de employer branding. Straks is het een noodzakelijk iets dat je moet aanbieden. De jonge generatie wil echt niet ergens werken waar geen gezond eten is, waar je niet even mag bewegen of thuiswerken als het nodig is en ga zo maar door. En terecht! Het bedrijfsommetje is een noodzaak tegenwoordig, geen tijdsverspilling of luxe. Het hoort erbij, net zoals het opstarten van je laptop in de ochtend.”
Vitaliteit is maatwerk
René geeft aan dat bedrijven vitaliteit zouden moeten aanvliegen als managementthema. Hierbij is voortdurend onderzoek doen onontbeerlijk; waar hebben medewerkers écht behoefte aan? Waar hebben ze baat bij? Wat kan er organisatorisch anders? René: “Ga geen yoga aanbieden in het kantoor zelf, als je merkt dat er niemand komt. Misschien willen yogaliefhebbers liever thuis, zonder bekenden, aan de slag. Vergoed dan bijvoorbeeld de lessen.”
De samenwerking met Zuid-Limburg Bereikbaar
De thema’s van ZLB en die van ons OperaSana liggen dicht bij elkaar: duurzaamheid nastreven en vitaliteit van werknemers borgen.
René: “Het blijft een wisselwerking die ik waardeer: de tips die de Mobiliteitsmakelaars mij geven als het gaat om mobiliteit en mogelijkheden bespreken. De vitaliteitszaken waar ik vervolgens op wijs. Wij inspireren elkaar en delen zo veel mogelijk kennis met elkaar om vooruitgang te boeken. En om onze idealen te verwezenlijken. Op naar een groene én vitale toekomst.”
In gesprek met VISTA college en Gemeente Kerkrade
We gingen in gesprek met Eline Hermans, senior consulent P&O van het VISTA College en Ibtissam Adviseur Arbo en Personeelszorg, afdeling P&O, Gemeente Kerkrade. Bij zowel VISTA College als bij gemeente Kerkrade is onlangs een VitOScan uitgevoerd.
Eline Hermans van VISTA College
Eline Hermans, senior consulent P&O van het VISTA College, licht toe: “Vorig jaar hebben we de VitOScan laten doen en ik kan het iedereen aanraden. Je staat stil om te kijken naar wat er al is en wat je nog zou kunnen oppakken en verankeren in de organisatie. Het was mooi om te zien dat we al goed bezig bleken te zijn en een bronzen label kregen!
Wat wij al doen? Rookvrij zijn als organisatie. Een fietsplan aanbieden. Verstelbare bureaus aanbieden. Collega’s aanmoedigen om WandelMeetings te houden of in de pauze te wandelen. Veel aandacht besteden aan sociale veiligheid. Een health check aanbieden. Vista Vitaal, waarbij men kan sporten op het werk of Mindfulness volgen. We willen op een goed moment nog wel uitbreiden in wat we aanbieden. We kunnen nog winnen aan het gesprek voeren met onze medewerkers over bewustwording en hun eigen aandeel in hun vitaliteit en hun loopbaanperspectief. Welke kansen liggen er? Welke ideeën kunnen ze oppakken?
Zelf ga ik graag op WandelMeeting zo gauw het kan én ik ga – als ik in Maastricht werk – altijd op de fiets. Dat vergt wat meer voorbereiding, maar wordt automatisme na verloop van tijd. Als ik niet fiets, mis ik het. Het is heerlijk om even buiten te zijn, zelfs als je eigenlijk moe bent. Ik geef hier en daar wel eens ongevraagd advies aan studenten en collega’s die dichtbij wonen en met de auto komen. Probeer het eens anders te doen, stap op de fiets en ervaar hoe fijn die beweging is. Zelf ren ik ook graag in mijn vrije tijd. Daar voel ik me goed bij. Ik gun anderen ook dat stukje zelfzorg in de vorm van meer beweging.”
Ibtissam van Gemeente Kerkrade
Ibtissam, Adviseur Arbo en Personeelszorg, afdeling P&O, Gemeente Kerkrade: “Wij hebben de VitOscan gedaan omdat we graag wilden weten hoe wij ervoor staan als werkgever. Wij waren al heel actief bezig met de vitaliteit van onze medewerkers. Door de scan en onze voortgangssessies zijn er concrete opdrachten uitgekomen die wij gaan oppakken. Op deze manier hebben we verplichtingen naar onszelf toe en gaan we richting een toekomst met goud! Dat laatste bedoel ik letterlijk. We behaalden nu brons maar we werken uiteraard naar goud toe.
We kregen door de scan goed inzicht in waar we daadwerkelijk staan. De medewerkers reageren heel positief op ons vitaliteitsactiviteiten en op het behalen van brons.
Wij hebben een eigen vitaliteitslogo laten maken met een eigen e-mailbox. We hebben in onze gebouwen overal stickers hangen die een actieve houding stimuleren, bijvoorbeeld om eerder de trap te nemen dan de lift. Daarnaast bieden we maandelijks aan onze medewerkers (sport)groepslessen en andere activiteiten aan. De lessen vinden plaats onder werktijd. Daarbij gaat het niet alleen om sporten, ontspanning is net zo belangrijk.
De bootcamp laatst was echt lachen, dagen erna konden we nog steeds nauwelijks lopen. Daarover praten geeft ook een band. We maken er echt werk van in Kerkrade!”
Chantal Jacob van Gemeente Kerkrade
Een deelnemer van de sportprogramma’s in Kerkrade is Chantal Jacob (56). Zij is secretaresse-medewerker van P&O en MT bij Gemeente Kerkrade. Ze werkt al negen jaar voor de gemeente, eerst voor het College. Thuis eet ze gezond en beweegt ze veel. Vitaliteit vooropstellen, dit is nu ook mogelijk op en via het werk.
Welke sportlessen van werk heb je al gevolgd?
“Een aantal leuke lessen heb ik al gevolgd. Kijk, ik ondersteun ook het project vietaal@work. Dan wil je goede voorbeeld geven en meedoen. Padel heb ik al gedaan, bootcamp ook, AfroDance zelfs! Dat was heel erg leuk. En het mooie is, je komt na de les weer helemaal ontspannen naar buiten. Ik ben van plan om mee te blijven doen aan de sportactiviteiten, zolang die er zijn.
Ik heb heel lang veel uren gemaakt bij mijn vorige functie. Ik nam nooit de tijd voor een moment voor mezelf op het werk (ik ging ook niet buurten bij collega’s). Nu merk ik, nu dit kan, dat dat extra goed doet. Het haalt de spanning van het werk eraf, na de les kun je weer fit verder. Tijdens het sporten maak je je hoofd leeg. Ik ervaar de sportopties als een cadeautje van de werkgever!”
Hoe voelt het dat je werkgever vitaliteit belangrijk vindt?
“Ik vind dat een stukje respect naar ons toe. De werkgever ziet dat we hard werken en dat dit nodig is tussen de drukte door. We verzetten veel werk maar de werkgever geeft ons ook iets daarvoor terug. Fitheid heb je bovendien nodig om je werk goed uit te voeren, zonder ziek te worden. Het is een echte win-win-situatie.”
Welke tips heb je voor mensen die op het werk merken dat ze rugpijn hebben of energie verliezen?
“Wat ik zelf niet heb gedaan vroeger en wel kan adviseren is: neem een time-out na twee uur werken. Ga naar buiten, naar een andere ruimte of haal wat te drinken. Beweeg wat! En houd die time-out in je dagelijkse ritme. Ook al is er spoed op je werk; ga na elke twee uur even iets anders doen. Hoelang? Nou, vijf tot tien minuten als het kan. Probeer even dat stilzitten op je stoel te doorbreken. Bij ons kun je dan naar de vietaal@work-ruimte. Daar kun je even wat drinken, tot rust komen of tafelvoetbal spelen. Biljarten of 30 seconds spelen, dat mag ook. Het is fijn dat we deze ruimte hebben.”