Zo werkt het
bij anderen.
Benieuwd naar de verhalen van soortgelijke organisaties? Lees de interviews en ontdek hoe andere werkgevers omgaan met flexibel werken en slim reizen.
Benieuwd naar de verhalen van soortgelijke organisaties? Lees de interviews en ontdek hoe andere werkgevers omgaan met flexibel werken en slim reizen.
Collega’s weten het ondertussen allemaal: Lies fietst door weer en wind naar haar werk. Sinds de gemeentelijke herindeling van 2014, fietst zij een aantal dagen per week van Grou naar het Stadhuis in Leeuwarden en andersom. Daar verzorgt Lies Volbeda de communicatie voor de griffie bij de gemeente Leeuwarden.
BEKIJK MEERBrabant Mobiliteitsnetwerk helpt samen met de gemeente Moerdijk individuele werkgevers op weg om aan de slag te gaan met mobiliteit. Op deze manier werken we samen aan de bereikbaarheid van Brabant. Daarnaast helpt het ook je onderneming verder, want je werkt bijvoorbeeld aan goed werkgeverschap, de vitaliteit van je medewerkers of de CO2 footprint van je bedrijf.
BEKIJK MEERHard in de regel, los in de uitzondering. Zo omschrijft Hans Donkers – oprichter van Business Apps – het beleid voor hybride werken en reizen van zijn organisatie. De winnaar van de award ‘Hybride werkgever van het jaar’ is duidelijk: “Iedereen mag twee dagen per week thuiswerken, maar we sturen er wel op dat we elkaar blijven zien.”
BEKIJK MEERMedApp is geen gewone apotheek maar een apotheek in een app. Dit Eindhovense bedrijf maakt leven met medicijnen makkelijker voor mensen met een chronische aandoening. En voor hun eigen medewerkers maken ze flexibel werken heel makkelijk, getuige hun uitverkiezing tot ‘Hybride werkgever van het jaar’ in Brabant.
BEKIJK MEERDe carrièremaker van West-Brabant en Zeeland, zo zet Modoc zichzelf in de markt. Het bedrijf met twee vestigingen heeft niet alleen een eigen kijk op recruitment maar ook op hybride werken. Thuiswerken is inmiddels zo geïntegreerd dat ze bij Modoc niet meer zonder kunnen. Zelfs werken vanuit Madeira en Valencia is werkelijkheid geworden.
BEKIJK MEERJe kunt er niet omheen: de blinkend nieuwe fietsenstalling in de P1 parkeergarage van Eindhoven Airport. Dat is geen toeval. De luchthaven werkt aan haar bereikbaarheid. Het stimuleren van fietsgebruik hoort daarbij. Lees het interview dat Brainport Bereikbaar hield met Jaap.
BEKIJK MEERDe gemeente Haarlemmermeer wil het mobiliteitsbeleid vernieuwen. Daarvoor heeft de organisatie, nu nog gevestigd in het Raadhuis te Hoofddorp, verschillende redenen. “De voornaamste is dat ons beleid al twintig jaar ongewijzigd is. Het werd tijd voor een nieuwe visie”, vertelt Yos Hopman, beleidsmedewerker bij HRM.
BEKIJK MEERDeels thuis en deels op kantoor werken (hybride werken) blijft ook na corona. We helpen werkgevers hierbij met een thuiswerkvoucher. Woningcorporatie Plavei vroeg deze al aan. Leidinggevende coach Andrea Huidink vertelt wat dat hun organisatie biedt en hoe werknemers ook op afstand productief en betrokken blijven.
BEKIJK MEEREen scherper leaseautobeleid, het stimuleren van de elektrische auto, van het openbaar vervoer, van fietsgebruik en van hybride werken. Dat zijn de maatregelen die Siemens nu al neemt in het kader van Spreiden en Mijden. Dit beleid draagt bij aan 'ownership', het verantwoord omgaan met je taken en het is beter voor de leefbaarheid van de stad.
BEKIJK MEERHet maakt voor medewerkers van zorgverzekeraar Menzis niet meer uit hoe, wanneer en waar ze werken. Het kantoor is voor hybride werken ingericht. De helft van de mensen werkt thuis, de andere helft in Groningen. Menzis stimuleert spreiding van werktijden en vraagt mensen buiten de spits te reizen.
BEKIJK MEERDe toekomst is hybride, dat is het uitgangspunt van Voys. Het bedrijf voor zakelijke telefonie in de cloud ziet het kantoor meer als ontmoetingsplek en niet meer de basisplek waar ze samenkomen. Dat kan allemaal online en maakt het bedrijf flexibel. Dick Wierenga en Kirsten Beck, van de HR afdeling van Voys en Spindle, vertellen hoe het bedrijf de toekomst ziet.
BEKIJK MEEREssity in Hoogezand is de afgelopen periode er qua bereikbaarheid op vooruitgegaan. Er zijn minder knelpunten en de contacten tussen de verschillende vestigingen zijn gemakkelijker geworden door online afspraken en vergaderingen. Dat vertellen Frank Pörteners en Roma Slaney van Essity.
BEKIJK MEERDe Evangelische Omroep (EO) wil vanuit de visie ‘rentmeesterschap’ zo duurzaam mogelijk opereren. Daar hoort het verminderen van de CO2-uitstoot door reisbewegingen ook bij. Breikers heeft het mediabedrijf geholpen met de zoektocht naar een duurzaam mobiliteitsbeleid.
BEKIJK MEER"We hebben wat dat betreft echt een resultaat om samen trots op te zijn. Als klap op de vuurpijl kunnen we onze eigen doelstelling – namelijk CO2 neutraal zijn in 2025 – nu al realiseren. Zelfs 5 jaar eerder dan onze Franse moederorganisatie!"
BEKIJK MEEROok een verhuizing kan aanleiding zijn om je manier van reizen en werken aan te passen. Hanzevast verhuisde van net buiten de stad bij Haren naar het centrum van Groningen. Hoe parkeer je je auto? Daar wisten ze wel wat op: alle auto’s van de zaak eruit! Dat past goed bij een bedrijf dat duurzaamheid als kernwaarde heeft.
BEKIJK MEERThuiswerken gaat de individuele werkplek voor een gedeelte blijvend overnemen, zoveel is duidelijk. Die trend zagen we al, maar door de coronacrisis is deze ontwikkeling in een versnelling gekomen. De afweging is nu vooral: welke plek is het meest geschikt voor de werkzaamheden die ik uitvoer?
BEKIJK MEERMinder reizen en meer thuiswerken. Meer de dan helft van de werknemers heeft positieve ervaringen hiermee. De afgelopen periode beoordeelden zij het thuiswerken gemiddeld met een 7.1. Maar voor werkgevers is het niet zo eenvoudig als het lijkt.
BEKIJK MEERThuiswerken was bij advocatenkantoor Van Benthem en Keulen in Utrecht geen alledaagse praktijk. Tot corona. Van de ene op de andere dag moesten de 160 medewerkers wel. ‘Thuiswerken zal in de toekomst dan ook een bepaalde plek houden.’
BEKIJK MEERTijd- en plaatsonafhankelijk werken stond al langer centraal bij verzekeraar a.s.r. in Rijnsweerd. Daarom kon het bedrijf goed doordraaien tijdens de coronalockdown. Eigen regie en keuzevrijheid voor de medewerkers leidden tot nog meer trots en verbondenheid.
BEKIJK MEERIn de afgelopen jaren zijn er met betrokken inwoners en ondernemers al veel gesprekken geweest over duurzame en slimme mobiliteit. Uit de uitkomsten van deze gesprekken is gebleken dat veranderingen op het gebied van mobiliteit wenselijk zijn om de leefomgeving in Assendorp verder te verbeteren.
BEKIJK MEERDoor de coronacrisis is de arbeidsmarkt aan het veranderen. Dat heeft werving- en selectiebureau Dag1 aan den lijve ondervonden. Tijdens de lockdown namen de opdrachten af en viel het thuiswerken medewerkers zwaar. Toch biedt corona ook kansen om beter in contact te blijven met je medewerkers.
BEKIJK MEERVoor de HU was een dag niet genoeg en daarom werd er een hele week van de Duurzaamheid gehouden. 130 Studenten van de HU en het ROC zijn in deze week met de Sustainable Campus Challenge vier dagen aan de slag gegaan om oplossingen te vinden voor de verduurzaming van het Utrecht Science Park.
BEKIJK MEERThuiswerken was bij advocatenkantoor Van Benthem en Keulen in Utrecht geen alledaagse praktijk. Tot corona. Van de ene op de andere dag moesten de 160 medewerkers wel. Fysiek overleg werd digitaal overleg, seminars werden webinars. Thuiswerken zal in de toekomst dan ook een bepaalde plek houden.
BEKIJK MEER