Business Apps | Zo Werkt Het Gratis advies

Business Apps

Hard in de regel, los in de uitzondering. Zo omschrijft Hans Donkers – oprichter van Business Apps – het beleid voor hybride werken en reizen van zijn organisatie. De winnaar van de award ‘Hybride werkgever van het jaar’ is duidelijk: “Iedereen mag twee dagen per week thuiswerken, maar we sturen er wel op dat we elkaar blijven zien.”

Culturele binding is de hardware van softwarebedrijf Business Apps

Regiowinnaar van de Zo Werkt Het Award ‘Hybride werkgever van het jaar’ (categorie 20-50)

Ze maken apps die de sociale cohesie binnen organisaties bevorderen; maar dat is ook exact waar Business Apps uit Den Bosch zich voor inzet binnen de eigen organisatie. Toen het tijdens de lockdown onmogelijk was om op kantoor te komen, voelden ze de pijn van de afstand. “We hebben ons – net als zovelen – helemaal suf gespeeld met digitale pub-quizzen, escape rooms en bingo’s,” vertelt Donkers. “Maar dat blijft natuurlijk anders dan elkaar echt zien. Je verliest de binding. Hoe houd je dan cultuur vast?”

Kamperen met collega’s

Kan het niet binnen? Dan maar naar buiten. Want ook al was de tooling geen probleem – dat is immers de core business van de organisatie – de afstand was dat zeker. “Het gaat om binden en boeien,” licht Donkers toe. “En toen we elkaar zo lang niet zagen, verdween die binding steeds meer. We wilden dat collega’s elkaar weer echtkonden aankijken.” Business Apps huurde een mini-camping af, en organiseerde alles buiten. Daar waar ze samen mochten en konden zijn. En dat bleek een groot succes. Donkers is er dan ook van overtuigd: “Thuiswerken heeft zijn voordelen en moeten we vasthouden, maar blijf elkaar ook regelmatig écht treffen.”

“Het gaat om binden en boeien.”

Open communicatie, structuur en ritme

En die regelmaat van elkaar ontmoeten, dat vasthouden van cultuur, dat zit hem volgens Donkers in open communicatie, structuur en ritme. Het beleid van Business Apps kent duidelijke regels, met heldere communicatie. Zo is thuiswerken geen recht. Als het nodig is en gevraagd wordt voor jouw werkzaamheden om op kantoor te komen, dan gaat dat voor. “Het gaat om een goede balans,” legt Donkers uit. “Een balans tussen thuiswerken en samen zijn. En daarvoor is structuur en ritme nodig. Daarin proberen we optimaal te faciliteren, met altijd een open dialoog.”

De gouden tip van Business Apps

Wat dan dé tip is, van de hybride werkgever van Noord-Brabant in de categorie 20-50 medewerkers? Dat is geen verrassing: “Houd vast aan cultuur.” Donkers benoemde het al vaker, maar bevestigt het belang ervan nogmaals. “Juist door meer hybride werken te faciliteren, en elkaar dus minder vaak fysiek te zien, is het bewust bezig zijn met culturele lading van je organisatie extra belangrijk.”

"*" geeft vereiste velden aan