Specialisterren: “Duurzaamheid zit in ons DNA”
Specialisterren is specialist in het leveren van IT-diensten zoals Data & Insights, RPA (Robotic process automation) en Software Testing. Wat het bedrijf nog meer uniek maakt, is dat het een sociale onderneming is die ernaar streeft om zoveel mogelijk mensen met autisme aan het werk te krijgen. Maar liefst 60 van de 75 werknemers heeft een vorm van autisme, 80 procent dus.
Talenten met autisme
“We geloven erin dat wanneer je mensen een goede werkomgeving en begeleiding biedt, je enorm veel talenten in huis kunt halen met autisme. We gaan uit van kwaliteit, in plaats van kijken waar mensen niet goed in zijn. Dat lukt ons al 15 jaar”, legt Anne Nuninga, medewerker marketing en communicatie bij Specialisterren, uit. De medewerkers krijgen veel interne begeleiding, bijvoorbeeld in de vorm van teamcoaches en individuele jobcoaches.
Waar moet je rekening mee houden als je zoveel medewerkers met autisme in huis hebt? Als eerste moet er een prikkelvrije omgeving zijn, vertelt Nuninga. “We hebben geen kantoortuin, maar een verdieping met allerlei losse kantoorruimtes, waar je met maximaal vier mensen tegelijk werkt. Alle ruimtes zijn verder geblindeerd, zodat mensen niet worden afgeleid door wat er op de gang gebeurt. Ook ligt er geluiddempend tapijt, zodat de geluiden niet te hard zijn.”
Thuiswerken voert de boventoon
Maar het meeste werk wordt niet meer vanuit kantoor gedaan. Momenteel werkt 80 procent van de medewerkers structureel vanuit huis. Slechts twee mensen komen nog alle dagen naar kantoor. Waren de IT-specialisten van Specialisterren al jaren gewend om vanaf verschillende locaties in het land te werken, sinds corona voert thuiswerken echt de boventoon.
Met al die thuiswerkers hoeft Specialisterren ook niet uit te kijken naar een nieuw kantoorpand, want het huidige pand biedt maar plek aan vijftig mensen.
De overstap naar thuiswerken tijdens corona ging heel soepel. Dat kwam volgens Nuninga omdat het bedrijf al zo gewend was aan flexibel werken. “Onze teamcoach heeft enorm geholpen om het thuiswerken op gang te helpen, maar wat vooral hielp was dat we al een hele goede structuur hadden staan in de organisatie. We deden al voor corona alles in de Cloud, en waren al langer niet gebonden aan apparaten. Wat corona liet zien was dat accountmanagers veel minder naar klanten toe hoefde te gaan, en dat contact met hen ook online goed mogelijk is.”
Structuren uit de coronatijd zijn gebleven
Ondanks dat iedereen op afstand werkt zorgt een planningsysteem voor duidelijke structuur. “Mensen kunnen er ’s ochtends naar toe en zien dan wat ze moeten doen die dag. Dingen zijn overzichtelijk en duidelijk ingericht.” Uit de coronatijd zijn er ook bepaalde structuren blijven staan om de thuiswerkers betrokken te houden.
Duurzaamheid in het DNA
Omdat Specialisterren een maatschappelijk bedrijf is, nemen veel medewerkers al zelf verantwoordelijkheid in de maatschappij, om de wereld te verbeteren, vertelt Nuninga.
“Ik merk bijvoorbeeld dat steeds meer mensen vanuit intrinsieke motivatie elektrisch willen rijden. Het zit zo in ons DNA om hier zelf over na te denken, dat er weinig stimulans voor nodig is. Als we bijvoorbeeld een personeelsuitje organiseren, kijken we al naar wat we die dag eten. We gebruiken nauwelijks nog papier.
Er zijn weinig dingen waarin we nog verder kunnen verduurzamen, behalve ons leaseplan. We willen uiteindelijk de meeste leaseauto’s vervangen door elektrische auto’s. Het is echter nog niet nodig geweest om dit vanuit het bedrijf te stimuleren. Omdat er zoveel afspraken met klanten al plaatsvinden via Teams of Google Meet, zijn er ook account- of projectmanagers die helemaal geen leaseauto willen. Ze hebben liever een hoger salaris. Dat is heel fijn. Ook de noodzaak voor andere duurzaamheidsplannen is maar klein, zoals het aanbieden van fietsabonnementen.”
Kijken naar wat past bij je mensen
Is thuiswerken dan hét antwoord op de vraag hoe je duurzamer kan worden als bedrijf? Nuninga pleit ervoor om vooral te kijken naar wat het beste past bij het bedrijf en de medewerkers. “Waar ligt de behoefte? Als ze wel naar kantoor willen komen, moet je daarvoor ook ruimte geven. Dan kun je ze meer gaan stimuleren om duurzame keuzes te maken in hun gedrag. Bij ons is dat dus niet aan de orde.”
Wat nog een voordeel is van thuiswerken is dat je als bedrijf veel breder kunt werven, gaat ze verder. “Zo kunnen er ook mensen uit Drenthe of Limburg bij ons werken. Dit zorgt voor meer mogelijkheden om nieuwe mensen te vinden.” Bovenal helpt het om een sociaal-maatschappelijk bewuste houding te hebben als werkgever, stelt Nuninga. “Dat kan heel erg helpen met mensen inspireren. Als het echt intrinsiek vanuit DNA van je organisatie komt kan het ook een concurrentievoordeel worden richting andere bedrijven. Maar dan moet je het wel echt voor jezelf doen, en niet alleen maar voor de bühne doen.”