Help je medewerkers in het zadel | Zo Werkt Het Gratis advies

Help je medewerkers in het zadel

Vaker de fiets pakken is gezond, goedkoop en goed voor het milieu. Plus dat het ook zorgt voor minder drukte op de weg en voor minder behoefte aan parkeerruimte. Toch komen veel mensen nog steeds met de auto naar hun werk, ook als ze op fietsbare afstand wonen. En dat zijn er veel meer dan je denkt: bijna één op de twee forenzen werkt op minder dan 15 kilometer afstand van huis. Prima te doen met een fiets of e-bike. Die is trouwens ook handig om het stukje tussen OV-halte en woon- of werkplek te overbruggen wat de keuze voor OV weer aantrekkelijker maakt.

Direct aan de slag

Met deze slimme maatregelen kun je meteen starten:

 1. Vergoed fietskilometers
  Fietskilometers kun je gewoon onbelast vergoeden tot 21 ct/km, óók als medewerkers dichtbij wonen of al een OV-kaart hebben. Je kunt ook de fietskilometervergoeding hoger maken dan de autokilometervergoeding. Lees in deze whitepaper [link naar whitepaper fiets en fiscus) welke fiscale mogelijkheden je hebt om fietsen te stimuleren. Ook zijn er regionaal veel apps die fietskilometers bijhouden en zelfs belonen, een leuke extra stimulans voor je medewerkers.
 2. Bied een aantrekkelijke fietsregeling aan
  Wat financiële hulp maakt het nog aantrekkelijker om een nieuwe fiets te kopen. Bijvoorbeeld in de vorm van een leasefiets, een fiets vanuit de WKR of een renteloze lening. Lees hier hoe je jouw fietsregeling zo aantrekkelijk mogelijk maakt.
 3. Zorg voor goede fietsvoorzieningen
  Zorg in ieder geval dat de basisvoorzieningen in orde zijn als je wil dat je medewerkers vaker op de fiets komen. Dat betekent minimaal een veilige fietsenstalling, laadmogelijkheden voor e-bikes en een fietspomp plus bandenplaksetje.
 4. Regel gebruik van deelfietsen
  Het aanbieden van deelfietsen is een goed alternatief voor korte zakelijke ritten en een welkome aanvulling voor het eerste en/of laatste stukje van een OV-reis. Vergoed een OV-fietsabonnement of een abonnement van een andere deelfietsaanbieder. Of regel een pool met eigen bedrijfsfietsen, dat kun je ook samen met andere bedrijven bij jullie in de buurt doen.
 5. Doe mee aan fietscampagnes en acties
  Meedoen aan lokale fietscampagnes en acties kunnen je medewerkers net dat duwtje in de rug geven om hun reisgedrag blijvend te veranderen. Via je regionale mobiliteitsnetwerk is deelname vaak nog gratis ook. Van het uitproberen van e-bikes en het meedoen aan fietschallenges en beloningsacties tot fietschecks op locatie en gebruik van fietsapps en promotiemateriaal.

Tip: Bereken wat je bespaart met deze rekentool

Fietsende medewerkers zijn fitter, productiever en minder vaak ziek. Met de rekentool van Werken in Beweging bereken je direct hoeveel geld je bespaart als meer medewerkers vaker gaan fietsen.

De voordelen van fietsen

Lees waarom fietsen goedkoper, gezonder en duurzamer is en wat je dat als werkgever oplevert.

Feiten & cijfers over fietsen

Meer lezen

Interessante downloads en websites over fietsstimulering:

"*" geeft vereiste velden aan