OV? Zó doe je er je voordeel mee. | Zo Werkt Het Gratis advies

OV? Zó doe je er je voordeel mee.

Vaker de bus, tram, trein en/of metro nemen is vergeleken met de auto milieuvriendelijker en vaak goedkoper. Zeker bij stijgende brandstofprijzen. Je medewerkers kunnen eventueel onderweg werken en staan niet in de file. Reizend met het OV beweeg je vaak meer dan met de auto omdat je het eerste en laatste stuk van je reis loopt of fietst. Is de OV-halte te ver weg van jullie werklocatie? Dan kun je denken aan het organiseren van aanvullend vervoer, al dan niet samen met andere werkgevers. Bijvoorbeeld in de vorm van een pendelbus of deelauto’s.

Direct aan de slag.

Met deze slimme maatregelen kun je meteen starten:

 1. Vergoed alle OV-kosten van je medewerkers
  Alle OV-kosten voor woonwerk- en zakelijke reizen kun je belastingvrij vergoeden. Ook als die hoger zijn dan 21 ct/km. Wil je reizen met het OV nog aantrekkelijker maken? Dan kun je onder voorwaarden ook het privégebruik van OV onbelast aan medewerkers vergoeden. Voorwaarde is wel dat je hiervoor een mobiliteitskaart ter beschikking stelt.
 2. Verstrek medewerkers een mobiliteitskaart
  Je medewerkers een mobiliteitskaart verstrekken, maakt reizen per OV makkelijk en voorkomt dat ze de reiskosten zelf moeten voorschieten. Daarnaast neem je veel administratief gedoe weg bij zowel medewerkers als de salarisadministratie die dan geen losse declaraties meer hoeft te verwerken. Ook biedt een mobiliteitskaart vaak aanvullende mogelijkheden, zoals het gebruik van de OV-fiets, deelvervoer en P+R. Vergelijk hier de mobiliteitskaarten die verkrijgbaar zijn.
 3. Geef een persoonlijk reisadvies
  Medewerkers zijn zich vaak niet bewust van hun werkelijke OV-reistijd en alle aanvullende vervoersmogelijkheden zoals parkeren in een P+R en verder met OV of aanvullend deelvervoer. Met een persoonlijk reisadvies op basis van 9292.nl, NS Reisplanner Xtra, Google Maps of een andere reisplanner maak je de reistijd en opties inzichtelijk en verlaag je de OV-drempel. Bekijk hier zes tips om medewerkers te stimuleren vaker met het ov te reizen.
 4. Faciliteer en vergoed deelvervoer
  Denk aan – bedrijfsbezit of openbaar – deelvervoer zoals deelauto’s, deelfietsen, deelscooters, OV-fietsen. Handig voor zakelijke ritten overdag zodat de eigen auto thuis kan blijven. En ook als aanvullend vervoer tussen OV-halte en werklocatie.
 5. Verleid je medewerkers met extraatjes
  Maak OV-reizen extra aantrekkelijk en laagdrempelig met bijvoorbeeld proefabonnementen, privégebruik van het OV-abonnement of een upgrade naar eersteklas reizen.

Reiskostenvergoeding OV

In tegenstelling tot de reiskosten voor de auto mag je de reiskosten voor OV-gebruik volledig en onbelast vergoeden. Ook als die hoger liggen dan €0,21 per km. Je kunt hiermee direct en indirect kosten besparen; denk aan parkeerkosten en het benutten van OV-reistijd als werktijd. Daarnaast draagt OV-gebruik bij aan duurzaamheid. Wist je dat de CO2-uitstoot van treingebruik 75 procent lager ligt dan van de auto? Bij elektrische bussen is dit zelfs 90 procent lager.

Meer lezen.

Interessante downloads en websites over het stimuleren van OV-reizen:

"*" geeft vereiste velden aan