De kosten voor woon-werkreizen en zakelijke reizen vormen in veel organisaties al jaren de tweede of derde grootste kostenpost. En de mobiliteitskosten blijven maar stijgen, denk aan de kosten van brandstof, lease en OV. De moeite waard dus om naar kostenbesparing te kijken. Duurzamer reizen betekent vaak ook goedkoper reizen. Fietsen en lopen, thuiswerken, reizen met het OV, gebruik maken van deelmobiliteit: het is allemaal meestal goedkoper dan (lease)autorijden. Sta daarnaast ook een stil bij de financiële fitheid van je medewerkers.
Financiële fitheid
Wist je dat bijna twee op de drie Nederlandse huishoudens financieel kwetsbaar is en geen uitgave kan doen ter hoogte van een netto maandsalaris? Dat maakt de aanschaf van bijvoorbeeld een e-bike voor veel mensen lastig, ook al willen ze best duurzamer reizen. Daarnaast zorgt financiële onzekerheid ook voor ziekteverzuim en stress. Dat kost je als werkgever geld. Reden genoeg om je medewerkers te helpen om te besparen op hun mobiliteit. Bijvoorbeeld door fiscale mogelijkheden goed te benutten en een fietsregeling aan te bieden. Of door (onbelaste) vergoedingen te geven voor thuiswerken, lopen en fietsen. Meer doen? Denk eens aan het faciliteren van een cursus ‘Financiële fitheid’ door een financiële coach. En maak vooral inzichtelijk wat vaker overstappen op ander vervoer je medewerker persoonlijk oplevert.
Fiscale aspecten
Hoe kun je als werkgever de fiscale mogelijkheden die je hebt benutten om je mobiliteitsbeleid zowel duurzamer als voordeliger te maken én meer te richten op de vitaliteit van je medewerkers? Naast een ‘standaard’ reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer zijn er diverse andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de vrije ruimte binnen de Werkkostenregeling (WKR) en allerlei andere interessante onbelaste en belaste vergoedingen. Lees hier meer.
Mobiliteitsbudget: voorspelbare en lagere mobiliteitskosten
Een mobiliteitsbudget is een maandelijks bedrag dat je als werkgever beschikbaar stelt aan je medewerkers en waarmee zij hun woon-werk- en zakelijke reizen betalen. Het gaat om een bruto of netto vergoeding die je naast het salaris uitkeert. Met een mobiliteitsbudget:
- Kiest de medewerker zelf met welk vervoermiddel hij/zij reist. Je biedt er flexibiliteit en keuzevrijheid mee.
- Kun je als werkgever duurzamer reizen stimuleren. Bijvoorbeeld door een hogere kilometervergoeding te geven voor meer duurzamer vervoer zoals fietsen en een lagere autokilometervergoeding.
- Kun je de mobiliteit van je medewerkers faciliteren en inkoopvoordelen benutten door het aanbieden van apps, mobiliteitskaarten, bedrijfsdeelvervoer en/ of contracten met mobiliteitsaanbieders.
Voordelen? Je stimuleert duurzame reiskeuzes maar daarnaast heb je ook voorspelbare en lagere mobiliteitskosten. Het budget staat immers vast terwijl de werkelijke kosten van leaseauto’s vaak hoger uitvallen dan begroot. In de mobiliteitsbudgetwijzer lees je alles over het mobiliteitsbudget, of dit geschikt is voor jouw organisatie en hoe je dit invoert.
Subsidieregelingen voor elektrisch rijden
De overheid verlaagt de drempel om over te stappen naar een elektrisch voertuig. Elektrisch rijden wordt aantrekkelijker, zakelijke en particuliere autorijders kunnen profiteren van verschillende vormen van financiële ondersteuning. Zo heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bijvoorbeeld verschillende subsidies waar je gebruik van kunt maken als je overweegt over te stappen op elektrisch rijden.
- Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)
- Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)
- Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB)
- Specifieke Uitkering Zero-Emissiebussen (SpUk-ZEbus)
- Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET)
- Mobiliteit en MIA\Vamil
Rekentools en business cases
Maak gebruik van rekentools en rekenvoorbeelden die het je als werkgever makkelijker maken om de business case uit te rekenen van bepaalde maatregelen die je mobiliteit verduurzamen. Er zijn ook rekentools die specifiek gericht zijn op je medewerkers. Deze maken inzichtelijk wat ze besparen door bijvoorbeeld vaker te gaan fietsen. Een paar voorbeelden:
- Veel regionale mobiliteitsnetwerken bieden gratis uitgebreide mobiliteitsscans aan zoals MobilityAnalyst. Daarmee bereken je de kostenbesparing van diverse maatregelen maar ook wat je bespaart aan CO2-uitstoot. Vraag je regionetwerk naar de gratis scan voor jouw organisatie.
- Pendle: medewerkers berekenen hiermee zelf de totale kosten van hun woon-werkverkeer en vergelijken deze met de kosten van alternatieve vervoermiddelen.
- Werken in beweging: Fietsende medewerkers zijn fitter, productiever en minder vaak ziek. Met de rekentool van Werken in Beweging bereken je direct hoeveel geld je bespaart als meer medewerkers vaker gaan fietsen.
- Business case deelmobiliteit: Bekijk vanaf blz. 4 de business case voor het inzetten van deelmobiliteit.