Wandelen naar het werk. Zo krijg je de loop erin | Zo Werkt Het Gratis advies

Wandelen naar het werk. Zo krijg je de loop erin

Om te lopen heb je niks anders nodig dan een paar schoenen, en zelfs dat hoeft niet eens altijd. Vrijwel iedereen kan het, doet het en is dagelijks op vele momenten voetganger. Maar juist omdat lopen zo gewoon is, zien we de voordelen ervan bij het verduurzamen van zakelijke mobiliteit vaak over het hoofd. En die voordelen zijn legio: lopen is gratis, gemakkelijk, goed voor het milieu én je wordt er vanzelf gezonder, creatiever, productiever en minder gestrest van. Waarschijnlijk woont maar een relatief klein deel van je collega’s dichtbij genoeg om dagelijks lopend naar het werk te komen. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om de loop erin te krijgen in de woonwerk- en zakelijke ritten van je medewerkers. Zoals wat verder weg parkeren, naar het station lopen of een halte eerder uitstappen.

Direct aan de slag

Met deze slimme maatregelen kun je meteen starten:

 1. 19 cent per gelopen kilometer
  Geef ook lopende medewerkers een onbelaste kilometervergoeding van €0,21. Dat levert een fulltimer toch bijna €95,- per jaar op bij een woon-werkafstand van 1 kilometer.
 2. Ook in combinatie met OV-kilometers
  Natuurlijk laat je die kilometervergoeding ook gelden voor alle gelopen kilometers in combinatie met OV-gebruik. Dat stimuleert medewerkers om eens een halte eerder uit te stappen of naar het station te lopen.
 3. Maak lopen de norm voor afstanden onder de anderhalve kilometer
  Zeker in de stad is lopen op deze afstand vaak sneller dan de fiets of het OV.
 4. Geef als directie/ MT/ HR het goede voorbeeld
  Pak zelf ook vaker de benenwagen. Niet alleen van en naar het werk, maar ook tijdens de werkdag. Bijvoorbeeld door vaker te lunchwandelen en overleggen wandelend te doen (weeting). Zo maak je zichtbaar duidelijk dat je meer lopen stimuleert.
 5. Maak parkeren voor de deur lastiger/ duurder
  Bijvoorbeeld door deze parkeerplaatsen om te bouwen tot parkeerplaatsen voor fietsen. Je kunt ook gratis parkeren voor de deur afschaffen en eventueel zorgen voor (gratis) parkeergelegenheid op wat grotere (loop)afstand van kantoor.
 6. Verleid je medewerkers met extraatjes
  Doe met de hele organisatie mee aan de jaarlijkse Wandel Tijdens Je Werkdag op de eerste donderdag van april. Organiseer een eigen wandelactie op deze dag en spreek af dat iedereen -een deel van- de woonwerkroute loopt. Kijk op wandeltijdensjewerkdag.nl voor meer informatie en het aanvragen van een communicatiepakket. Of laat medewerkers via een beloningsprogramma punten sparen met gelopen (en andere duurzaam afgelegde) kilometers. Laat ze deze punten inwisselen voor kleine beloningen zoals cadeaubonnen, een stappenteller of een gratis hapje of drankje in de kantine.

Tip: Zet de wandel (- en fiets)route bovenaan op jullie contactpagina

Veel organisaties beginnen de routebeschrijving op hun website met de autoroute. Draai het om en begin met de looproute vanaf de OV-halte of P+R, gevolgd door de fietsroute naar jullie kantoor. Zo stimuleer je ook je bezoekers om meer te lopen.

De voordelen van lopen

Bekijk de zes voordelen van 30 minuten lopen per dag.

Feiten & cijfers over lopen

Meer lezen

Interessante downloads en websites over het stimuleren van wandelen naar je werk:

"*" geeft vereiste velden aan