Duurzaam doen? Duurzaam reizen! | Zo Werkt Het Gratis advies

Duurzaam doen? Duurzaam reizen!

Waarom wil je dat je medewerkers anders gaan reizen en werken dan ze nu doen? Bij welke organisatiedoelstellingen sluit dit aan? Het is belangrijk om eerst hierbij stil te staan voordatje aan de slag gaat. Je ‘why’ bepaalt namelijk je keuzes en de geloofwaardigheid van die keuzes voor je medewerkers. En daarmee mede de kans van slagen van je nieuwe mobiliteitsbeleid en de daaruit voortvloeiende maatregelen die je neemt. 

Lees hoe zakelijke mobiliteit kan bijdragen aan de verwezenlijking van je organisatiedoelstelling.

Minder CO2-uitstoot, het is een onderwerp dat steeds meer werkgevers bezighoudt als het gaat om hun zakelijke mobiliteit. De manier waarop je medewerkers reizen is immers voor groot deel verantwoordelijk voor de totale CO2-uitstoot van je organisatie. Dit kan oplopen tot wel 65%.

Dit zijn de redenen waarom, naast dat het je kosten bespaart, het verduurzamen van je zakelijke mobiliteit een goed idee is:

Toenemende wet- en regelgeving

Als werkgever krijg je wat betreft je zakelijke mobiliteit te maken met steeds meer wet- en regelgeving. Enkele actuele voorbeelden:

  • Besluit CO2-reductie
    Vanaf 1 januari 2024 wordt het Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit van kracht. Vanaf dan ben je als werkgever met meer dan 100 medewerkers verplicht om het zakelijke- en woon-werkverkeer van al je medewerkers te gaan registreren. Lees meer
  • ZE-zones
    Bestelauto’s elektrificeren wordt voor veel ondernemers noodzaak door de invoering van zero-emissiezones (ZE-zones, gebieden zonder uitstoot van schadelijke stoffen) in nu al 28 gemeenten. Dit betekent dat bestel- en vrachtauto’s in de ZE-zone vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij moeten zijn. Voor een aantal voertuigcategorieën geldt er tot 2030 een overgangsregeling. Op deze site lees je waar de zones komen, vanaf wanneer ze ingaan, voor wie ze gelden en hoe je je als ondernemer het beste kunt voorbereiden op de komst van de ZE-zones.

Medewerkers en klanten vragen om duurzame mobiliteit

Het zijn niet alleen nieuwe wetten en regelingen vanuit de overheid die je dwingen of stimuleren om je zakelijke mobiliteit te verduurzamen. Ook opdrachtgevers vragen er steeds vaker om. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is goed voor je imago als duurzaam en innovatief bedrijf. Verduurzaming van je mobiliteit is uiteraard goed voor het milieu en kan ook concurrentievoordelen bieden zoals stijging op de CO²-prestatieladder. Ook medewerkers zijn steeds vaker bezig met milieuvriendelijker leven. Zij vragen steeds vaker om de mogelijkheid om ook tijdens werkdagen anders, duurzamer te reizen. Dat kunnen aanbieden maakt je aantrekkelijker als werkgever.

10 duurzame tips

Je zakelijke mobiliteit verduurzaam je door anders en minder te reizen. Op welke manieren je je CO2-uitstoot kunt verminderen, lees je hier in onze kennisbank.
Met onderstaande 10 tips zet je al de eerste concrete stappen om je CO2-uitstoot te verminderen:

  1. Geef een fietsvergoeding
    Meer fietsende werknemers betekent niet alleen meer vitale collega’s, maar het levert ook CO2-reductie op. Spoor medewerkers aan vaker de fiets te pakken door het invoeren van een fiets(kilometer)vergoeding en zorg dat deze aantrekkelijker is dan die voor de auto. En biedt je collega’s een aankoopregeling aan voor e-bikes. Er zijn talloze fiscaal aantrekkelijke mogelijkheden.
  2. ‘Vliegen’ met de trein
    Je kunt veel CO2-uitstoot voorkomen door (af en toe) voor de trein te kiezen in plaats van de auto. Dat geldt niet alleen voor woon-werkverkeer en werkafspraken, maar ook voor zakelijke reizen naar het nabijgelegen
    Vaak is de reistijd van deur-tot-deur hetzelfde of zelfs korter dan bij vliegen. En de CO2-uitstoot is maar een fractie.
  3. Gratis met het ov
    Stimuleer medewerkers om vaker voor het OV te kiezen door ze een OV-abonnement aan te bieden. Onbeperkt OV voor zowel woon-werkverkeer, als zakelijke- én privékilometers laat automobilisten in 1 op de 3 ritten kiezen voor het OV.
  4. Locatie nabij het ov
    Loopt het huurcontract van je bedrijfspand binnenkort af? Dan is dit het juiste moment om eens te kijken naar een bedrijfslocatie nabij een ov-knooppunt. Een kantoor of werkplek dicht bij een trein- of busstation zal medewerkers overhalen om vaker gebruik te maken van het ov of de fiets. Daarnaast scheelt het parkeerplekken en dus kosten.
  5. Nieuwe medewerkers
    Gefeliciteerd, je hebt een nieuw teamlid! Biedt een nieuwe medewerker in de eerste maanden gratis gebruik van het openbaar vervoer aan, voor zowel woon-werkverkeer, als voor zakelijke én privé kilometers. De ervaring leert dat 70% van je nieuwe collega’s na deze periode gebruik blijven maken van het OV. Een goed begin dus.
  6. Een groener parkeerbeleid
    Heeft jouw organisatie eigen parkeerplaatsen? Maak ook daarvoor duurzame (en kostenbesparende) Zo kun je parkeerplaatsen toekennen op basis van de woon- werkafstand (bijvoorbeeld vanaf 15 km). Daarmee stimuleer je medewerkers die dichterbij wonen, gebruik te maken van de fiets of het OV. En je zorgt natuurlijk voor een aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s.
  7. Schone leaseauto’s
    Wist je dat overstappen naar fossielvrije leaseauto’s al 15 tot 20% van de totale CO2-uitstoot bespaart? Deze switch levert direct duurzaam resultaat op. Heeft jouw organisatie de mogelijkheid om de auto met groene stroom te laden? Dan groeit je besparing nog verder!
  8. Mobiliteitsbudget
    Het invoeren van een mobiliteitsbudget levert zowel medewerkers als werkgevers veel voordelen op. Medewerkers hebben zo de vrijheid om zelf de gewenste
    manier van reizen te kiezen en te bekostigen. Met het belonen van zuinig reisgedrag – waaronder de keuze voor een schone auto en reizen met de fiets of het OV – binnen het budget, realiseer je als werkgever een CO2-reductie van minstens 5% per jaar.
  9. Minder woon-werkverkeer
    De schoonste (en goedkoopste) kilometers zijn de kilometers die je niet maakt. Faciliteer daarom hybride werken.
  10. Een gedragscampagne
    De overstap naar duurzamer reizen vraagt vaak om een gedragsverandering.

Hulp nodig bij het zetten van deze stappen? Neem dan contact op met het mobiliteitsnetwerk in jouw regio.

Meer lezen

Andere interessante downloads en websites over mobiliteit en duurzaamheid:

"*" geeft vereiste velden aan