KOSTELOOS ADVIES OP MAAT GRATIS QUICKSCAN

Duurzaam reizen,
Wat is dat?

Duurzaam bezig zijn kan op verschillende manieren. Energiebesparen, minder afval, je eet- en drinkpatroon aanpassen óf met je manier van reizen. Reizen zorgt voor een flink deel van je CO2-uitstoot: meer dan 20 procent voor de gemiddelde Nederlander! Hoe je reist kan dus een groot verschil maken in de CO2-uitstoot. Maar wat is CO2-uitstoot? Wat is duurzaam reizen? En wat kun je zelf doen? In dit artikel proberen we je de ins en outs uit te leggen.

duurzaam-reizen-1

CO2-uitstoot uitgelegd

Wat is CO2-Uitstoot?

CO2 is de wetenschappelijke benaming van Kooldioxide, een gas dat van nature in de lucht aanwezig is. Het gas zorgt ervoor dat de warmte van de zon vastgehouden wordt op aarde. De afgelopen jaren is de hoeveelheid CO2 flink toegenomen. Dat komt vooral door ons eigen gedrag. Bij de verbranding van onder andere gassen, olie en brandstof ontstaat er CO2. En dus ook bij het rijden in een auto of het vliegen met een vliegtuig. Het gevolg? Het wordt een stuk warmer op aarde. IJskappen smelten, het water stijgt en ook de verhouding tussen dieren en planten verandert. Je kunt het zelf al merken aan de warmere zomers en regenachtigere dagen. En dat gaat allemaal steeds sneller. Te snel. Daarom zijn er in 2015 in ‘Het akkoord van Parijs’ afspraken gemaakt om de uitstoot van CO2 te verminderen. Ook wel CO2-reductie genoemd. In Nederland is in het Klimaatakkoord vastgelegd om de CO2 uitstoot met 49 procent ten opzichte van 1990 te verminderen. Een flinke opgave!

duurzaam reizen

Hoe reis jij?

Duurzaam reizen.

Hoe reis jij naar je werk? 60% van de Nederlanders woont binnen een straal van 15 kilometer van het werk. Een afstand. die prima met de fiets is af te leggen. Toch is de auto veruit het populairste vervoermiddel. En ook het meest vervuilende. Per kilometer stoot een benzineauto ongeveer 202 gram CO2 uit. Waar je lopend of op de fiets geen uitstoot hebt. Al geldt natuurlijk dat de ene auto de ander niet is en dat de uitstoot ook afhankelijk is van het gebruik. Nieuwe auto’s zijn, vanwege strenge regels en voorwaarden, een stuk milieuvriendelijker dan oudere modellen. Elektrische voertuigen stoten een stuk minder CO2 als je het vergelijkt met vervoer die rijdt op fossiele brandstoffen. Iets om over na te denken als je voor een nieuwe auto gaat. Ook heb je onderweg of als je de weg op gaat invloed op hoe milieuvriendelijk je reist. Als automobilist helpt op tijd schakelen en je snelheid beperken. Ook kun je het verschil maken door de spits te mijden. Dat geldt voor alle vervoermiddelen. Files zijn een grote bron van de CO2-uitstoot in Nederland en door de drukke ov-spits rijden er vaak langere treinen of meer bussen. De minst vervuilende oplossing is thuiswerken. Want de best gemaakte rit is de niet gemaakte rit.

Conclusie

Tot slot.

Bovenstaande informatie en data zijn afkomstig van het CBS en Milieu Centraal op basis van gemiddelden. Het kan zijn dat jij of jouw gezin meer of minder uitstoot. Het is volledig afhankelijk van je eigen gedrag. Het begint al door bewuster na te denken over je eigen (reis)gedrag of je te verdiepen in alternatieven. Zo kun je op Pendle.nl jouw persoonlijke situatie vergelijken met andere vervoermiddelen en kijken of er een duurzamer alternatief is. En goedkoper, een mooi extra voordeel! Nu we anders en minder reizen is het een goed moment om na te denken over hoe jij dit doet. Zo staan we straks niet massaal weer in de file te stressen en de lucht te vervuilen, maar komen we samen verder.

zo werkt het fietsthuiswerken home office