KOSTELOOS ADVIES OP MAAT GRATIS QUICKSCAN

Planning, communicatie, gezondheid en omgeving

Thuiswerken = PCGO.

Om jou en je collega’s slimmer thuis te werken helpen we op weg. Met het “PCGO”-principe. Hierin staan de Planning, Communicatie, Gezondheid en Omgeving voor, tijdens en na een thuiswerkdag centraal.

Thuiswerken begint ermee

Planning.

Wanneer begint een werkdag en wanneer eindigt deze? Alles begint door duidelijke afspraken te maken thuis en met collega’s. Daarnaast is het van belang om eenzelfde ritme aan te houden. Begin de dag zoals je dat bent gewend en maak gebruik van de tijd die je eerder gebruikte voor je woon-werkreis.

De verleiding om andere zaken op te pakken wanneer je thuiswerkt is groot. Klusjes die gedaan moeten worden, opruimen en van de zon genieten. De afwisseling tussen moeilijke en makkelijke taken, computerwerk en leeswerk zorgt ervoor dat je minder wordt afgeleid door andere zaken. Combineer dit met een pauze tussendoor en je komt je thuiswerkdag efficiënt door. Daarnaast zijn er tal van andere technieken om thuis efficiënt aan het werk te zijn: Bijvoorbeeld de Pomodoro Techniek of ALPEN-methode.

Juist met thuiswerken

Communiceer.

Bij het thuiswerken heb je geen fysiek contact met je collega’s. Daardoor is overleggen en samenwerken lastiger. Om dat toch mogelijk te maken zijn er diverse tools als Google Meet, Microsoft Teams en Zoom. In teamverband en een-op-een prima te gebruiken. De tools kunnen naast bestaande systemen, waar op de werkvloer mee gewerkt wordt, draaien.

Bij het thuiswerken is het lastig om te controleren of collega’s wel goed aan het werk zijn. Daarom is het belangrijk om elkaar goed op de hoogte te houden van datgene waarmee je bezig bent en gaat. Working out loud. Door je taken van de dag te delen, kan er gemakkelijker om hulp gevraagd worden en/of kennis gedeeld worden. Zo wordt een drempel die in deze tijd, om hulp te vragen, verlaagd. Tools als Trello en Slack kunnen hierbij prima ondersteunen. In veel gevallen heb je tijdens deze situatie nieuwe collega’s in de vorm van kinderen en/of partner. Naast werknemer ben je ouder en leerkracht. In dat geval is het een uitdaging om de juiste balans te vinden tussen werk en privé. Hoe doe je dat? Je leest op deze website; https://timreist.nl/thuiswerken-met-kinderen/ een artikel met handige tips zoals hoe je goede afspraken maakt en je je kinderen bezighoudt zodat jij kunt doorwerken.

Denk ook aan jezelf

Gezondheid.

Door thuis te werken is er ook een gebrek aan beweging. Een wandelingetje maken met je collega’s, naar de trein rennen of naar kantoor fietsen. Allemaal vormen van beweging die nu niet mogelijk zijn. Daarom is het des te meer van belang om genoeg te bewegen. Door voldoende pauzes te nemen, je collega’s uit te dagen of om een deel van je huis om te toveren tot sportschool. Genoeg mogelijkheden om te thuiswerksporten. Daarnaast zijn er kans op mentale klachten. De huidige crisis zorgt in veel huishoudens voor stress. Stress over de toekomst, werk en het combineren van rollen binnen het huishouden. Mindfulness. Let daarom op jezelf, maar ook op je collega’s. Vraag en luister eens naar hoe het echt met ze gaat.

Thuis voelen met thuiswerken

Omgeving.

Omdat er een fysieke overgang tussen werk en privé ontbreekt is de grens daartussen ook vager. Juist daarom is het van belang dat die grenzen zo duidelijk mogelijk zijn. Het beste is een werkplek te creëren achter een deur. Zodat je die na werktijd ook weer achter je kunt afsluiten. Wanneer dat niet mogelijk is lees je hier; https://timreist.nl/thuiswerkplekken/ de voor en nadelen van verschillende thuiswerkplekken. Bij langdurig werken met een beeldscherm is het belangrijk om dat op een gezonde manier te doen. Om te ondersteunen bij het gezond inrichten van een werkplek met een beeldscherm is de BAS (Beter Achter je Scherm)-checklist ontwikkeld. Hiermee kun je je werkplek optimaliseren of de werkgever vragen hierbij te ondersteunen.

Tot slot een
Handig weetje

Een werkgever mag eens in de vijf jaar een belastingvrije vergoeding van €1815,- geven om thuis een kantoor in te richten.

park + ride locaties rode auto